Το να πιστεύεις και να αγαπάς τον εαυτό σου είναι μαγεία...

Το να πιστεύεις και να αγαπάς τον εαυτό σου είναι μαγεία...

«Αν δεν αγαπήσεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, δεν πρόκειται κανείς άλλος να το κάνει», ο βασικός κανόνας για μια ευτυχισμένη ζωή.

Δυστυχώς πολλές φορές το ξεχνάμε, επηρεαζόμαστε από τα εκάστοτε τυποποιημένα παραδείγματα, τον συγκεκριμένο τύπο σώματος που μας προβάλλουν, συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, καθορισμένα από ανθρώπους, πολλές φορές, άγνωστους σε εμάς, και παρόλα αυτά η κριτική αυτών των ανθρώπων μας επηρεάζει και μας ωθεί στην αλλαγή, η οποία πολλές φορές δεν θα έπρεπε να υφίσταται.

Είναι αλήθεια, ότι η αγάπη, η εκτίμηση και η αποδοχή του εαυτού μας, αποτελούν τη βάση για μια υγιή ψυχολογία.

Ωστόσο, είναι λάθος να συγχέουμε αυτή την αγάπη για τον εαυτό μας με τον νοσηρό ναρκισσισμό , καθώς βασικό στοιχείο της αυτοεκτίμησης είναι πως μαθαίνουμε να αγαπάμε τους άλλους ανθρώπους με έναν ανιδιοτελή τρόπο.

Ωστόσο, το να αγαπάει ένας άνθρωπος την εμφάνιση του, είναι κάτι το οποίο πολλές φορές αποδίδεται στον χαρακτήρα, λόγω της αυτοπεποίθησης του ατόμου, η οποία αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Από πολύ μικρή ηλικία ο άνθρωπος αρχίζει να αναπτύσσει τον χαρακτήρα του, με γνώμονα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τους γονείς του.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο χαρακτήρας να «πλάθεται» από την αρχή με σωστές βάσεις , με βασικό κίνητρο την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Φυσικά, σε επιστημονικές αναφορές, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το να αγαπάς την εμφάνιση σου είναι κάτι το οποίο μπορείς να το διδαχθείς.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμηση μας, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία χωρίς απαραίτητα να έχουμε λάβει ερεθίσματα από την παιδική μας ηλικία.

Άλλωστε σε μικρή ηλικία το άτομο δεν έχει καθαρή κριτική σκέψη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να πέσει θύμα bullying για κάποιο χαρακτηριστικό του, το οποίο ίσως οδηγήσει στην δημιουργία πολλών ανασφαλειών.

Αν μπορούμε να δεχτούμε «δυσάρεστες» πλευρές του εαυτού μας, να τις αγαπήσουμε, να αναλύσουμε και να είμαστε πιο επιεικείς και «γενναιόδωροι» με τον εαυτό μας, χωρίς να έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτόν, η αλλαγή προς το καλύτερο είναι βέβαιη.

Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να ζημιωθεί κανείς αν αρχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας περισσότερο.

Άλλωστε, όπως έχει πει ο Γκαίτε, «Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.»

Μαγεία.....  είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό... μπορείς να κάνεις τα πάντα...!

Κατηγορία Γνώσης
Συγγραφέας - Δημιουργός