Δεν Μπορείς να Είσαι Εξαρτημένος και να Βασίζεσαι στον Εαυτό σου

Δεν Μπορείς να Είσαι Εξαρτημένος και να Βασίζεσαι στον Εαυτό σου

Το να στηρίζεσαι στον εαυτό σου είναι μια αρετή. Όταν βασίζεσαι στον εαυτό σου, τότε βελτιώνεσαι, αλλά δίνεις και δύναμη στους γύρω σου, για να βελτιωθούν και εκείνοι.

Τους δείχνεις ότι είναι εφικτό κάποιος να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει τον δικό του δρόμο.

Το να στηρίζεσαι στον εαυτό σου σημαίνει ότι καθορίζεις εσύ ο ίδιος την ποιότητα της ζωής σου και μπορείς να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις ανεξαρτήτως των συνθηκών που αντιμετωπίζεις ή της ψυχολογικής σου κατάστασης.

Αν θέλεις να προοδεύσεις στην ζωή πρέπει να μπορείς να βασίζεσαι στον εαυτό σου. Το ίδιο ισχύει και αν θέλεις να μπορείς να βοηθάς τους γύρω σου.

Στην φυσική μας κατάσταση είναι φυσική μας ροπή να ξεφύγουμε και να ανεξαρτητοποιηθούμε από όσα έχουμε μάθει ως παιδιά.

Αυτή η ικανότητα είναι κάτι που έχουμε μέσα μας, όμως η κοινωνία και η κουλτούρα μας διδάσκουν να μένουμε εξαρτημένοι. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται από πρόθεση.

Είναι απλά ο τρόπος που λειτουργεί και είναι δομημένη η κοινωνία.

Όταν όμως βρεθούμε σε διαφορετικές, ακραίες ίσως, καταστάσεις, τότε βγάζουμε προς τα έξω αυτή την έντονη τάση να στηριχτούμε στον εαυτό μας.

Η Εξάρτηση είναι μια Συνήθεια και οι Συνήθειες Αλλάζουν

Η εξάρτηση είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας που θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει να είναι κάτι το φυσικό. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Η εξάρτηση είναι κάτι που «κληρονομούμε» ζώντας μέσα στην κοινωνία.

Τα καλά νέα είναι πως η εξάρτηση είναι μια συνήθεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να μην αλλάζει εύκολα, αλλά υπάρχουν τρόποι.

Πρέπει να μάθεις να βλέπεις ποιες είναι οι συνέπειες της εξάρτησης. Όταν μια συνήθεια συσχετιστεί με κάτι αρνητικό, τότε το μυαλό αναζητά τρόπους να δημιουργήσει μια «αντί-συνήθεια» για να διορθώσει την κατάσταση.

Αν δεν στηριχτείς πρώτα στον εαυτό σου, μην περιμένεις από τους άλλους. Γιατί δεν θα στηρίζεσαι αλλά θα κρέμεσαι..

Όλοι μας φανταζόμαστε ότι στην ενήλικη μας ζωή θα ανεξαρτητοποιηθούμε και θα ξεφύγουμε πραγματοποιώντας όλα μας τα όνειρα.

Από όταν γεννιόμαστε όμως και μέχρι και την ενήλικη ζωή είμαστε εξαρτημένοι από άλλους για την επιβίωση και την καθοδήγηση μας στον κόσμο. Στην συνέχεια υπάρχει ένα κλίμα που μας θέλει να παραμένουμε εξαρτημένοι.

Παραμένοντας εξαρτημένος όμως, δεν μαθαίνεις πώς να στηρίζεσαι στον εαυτό σου και φυσικά δεν γίνεται να ξυπνήσεις μια μέρα, να πεις ότι στηρίζεσαι στον εαυτό σου και να ανεξαρτητοποιηθείς από όλους και όλα!

Χρειάζεται μια διαδικασία. Πρέπει να περάσεις από μερικά στάδια και να υιοθετήσεις διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς.

Αν δεν στηριχτείς πρώτα στον εαυτό σου, μην περιμένεις από τους άλλους. Γιατί δεν θα στηρίζεσαι αλλά θα κρέμεσαι..

Κατηγορία Γνώσης
Συγγραφέας - Δημιουργός