Από τη ζωή μας φεύγουν οι άνθρωποι, όχι από μέσα μας.

Από τη ζωή μας φεύγουν οι άνθρωποι, όχι από μέσα μας.

Δεν παύουμε έτσι απλά να αγαπάμε. Δεν εξαφανίζονται έτσι μαγικά οι άνθρωποι από μέσα μας, που έγραψαν με νέον το όνομά τους σε κάθε διάδρομο του μυαλού μας. Δε σβήνουν οι αναμνήσεις ούτε χάνονται οι στιγμές.

Δεν υπάρχει κανένας διακόπτης που θα μπορούσαμε να πατήσουμε για ολική διαγραφή, αλλά και να υπήρχε, μάλλον δε θα τον αγγίζαμε. Γιατί, στα αλήθεια, ποιος θέλει να ξεχάσει τα πάντα και ποια ζωή έχει αξία χωρίς θύμισες;

Ναι, ίσως, φαίνεται καλή η ιδέα να αφήσεις πίσω σου όσα σε πόνεσαν, τις φορές που πατήθηκε η υπερηφάνεια σου ή απλώς ο εγωισμός σου. Θα ήταν καλά αν ξεχνούσες τις απογοητεύσεις και τις διαψεύσεις υποσχέσεων ή κι αποκλειστικά δικών σου προσδοκιών και θα σ’ άρεσε αν δεν την είχες πάθει ποτέ, αν μπορούσες να κοκορεύεσαι πως εσένα δε σε πλήγωσαν.

Μαζί, όμως, με όλο το γκρίζο, θα έχανες και το κόκκινο. Είσαι έτοιμος γι’ αυτό; Θα διέγραφες κι εκείνες τις αγκαλιές, που για μέρες υπήρξαν το καταφύγιό σου. Θα θυσίαζες τα χαμόγελα που άλλαζαν τις γωνίες του προσώπου σου και σε έκαναν να μοιάζεις τόσο φωτεινός, σαν να κρεμόταν ένα πολυέλαιος πάνω απ’ το κεφάλι σου. Κι έπειτα, εκείνα τα χαχανητά, που ακόμα ώρες-ώρες αντηχούν στα αφτιά σου; Θα άντεχες να τα χάσεις;

Ο πόνος, η θλίψη, ακόμα κι ο θυμός για κάποια άτομα σημαντικά για μας είναι πειστήριο της μοναδικότητάς τους και της δύναμής τους στις σκέψεις μας. Και μπορεί τώρα αυτή η δύναμη να παίρνει πρόσημο αρνητικό, μα για καιρό ήταν θετικό και πιο θετικό δε γινόταν.

Οι άνθρωποι, που αυθαίρετα και με θράσος βαφτίσαμε με ανυπομονησία «δικούς μας» –και μάλιστα μας έκαναν την τιμή κι αντέστρεψαν αυτόν τον χαρακτηρισμό– δε γίνονται ποτέ ξένοι. Δεν υπάρχει «αγαπάω “λίγο” ή “πολύ”», απλώς αγαπάς. Έτσι δεν υπάρχει και «σε νιώθω –και σε θέλω– δικό μου “για λίγο” ή “για πολύ”». Σε νιώθω δικό μου άνθρωπο τώρα; Θα σε νιώθω για πάντα. Σ’ αγαπάω τώρα; Θα σε αγαπάω πάντα. Απλώς κάποτε ίσως ο εγωισμός μου αποδειχτεί ισχυρότερος των συναισθημάτων μου, ίσως πάψω να στο λέω και να στο δείχνω, ίσως το ξεχάσω και το θάψω, αλλά δε θα σταματήσω ποτέ.

Τα συναισθήματα δεν φεύγουν οι άνθρωποι το κάνουν!

Κατηγορία Γνώσης
Συγγραφέας - Δημιουργός