Μαγιά

Ψωμάκια αφρός για πολλές χρήσεις! ioannidou Παρ, 06/29/2018 - 18:41

Μπορούμε να τα κάνουμε σάντουιτς και χοτ ντογκ, σε στρογγυλή μορφή χάμπουργκερ και τσιζμπουργερ,απλα για να συνοδέψουν το φαγητο μας, και γενικά οπου μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας.

Υλικά
500 γρ. αλεύρι
7 γρ. μαγιά (ένα φακελάκι)
2 κ.σ. ζάχαρη
250 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά χτυπημένα
5 κ.σ. μαλακό βούτυρο
11/2 κ.γ. αλάτι
1 αυγό για το άλειμμα

Οδηγίες

Μαζεύουμε ολα τα υλικά μας στο πάγκο.

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και τη ζάχαρη.

Τα χτυπημένα αυγά

Συγγραφέας - Δημιουργός

Τσουρέκι πολίτικο!

Υλικά για 4 τσουρέκια:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood (ίσως χρειαστεί 1 φλυτζάνι ακόμα)
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1 ½ φλυτζάνι γάλα
1 πακέτο βούτυρο Lurpak (250 γρ)
6 αυγά
2 1 /4 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά μαστίχα
2 κουταλιές μαχλέπι
2 κουταλιές κακουλέ
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1/2 λεμόνι
Μαυροκούκι ή ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι για ντεκόρ!

Συγγραφέας - Δημιουργός

Κρουασανάκια μπουκιάς με φέτα ή λουκάνικο

Υλικά
για 40 κομμάτια
1 κούπα χλιαρό γάλα
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 φλ. του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει (πάνω κάτω 3 κούπες)

για τη γέμιση με τυρί
1 κούπα τυρί φέτα
ασπράδι από ένα αβγό
πιπέρι
δυόσμο(προαιρετικά)

λουκάνικα κομμένα στη μέση

για το άλειμμα
1 κρόκο
σουσάμι

115 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για το ταψί

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε
με το σύρμα.

Συγγραφέας - Δημιουργός

Λαγάνα παραδοσιακή

Υλικά

• 900 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 30 γραμ. μαγιά νωπή
• 600 - 650 γραμ. χλιαρό νερό
• 80 γραμ. ελαιόλαδο
• 25 γραμ. αλάτι
• 20 γραμ. ζάχαρη
• 100 γραμ. σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Συγγραφέας - Δημιουργός

Παραδοσιακό Χριστόψωμο

Το κεντητό ψωμί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κόρα αρωματισμένη απο αστεροειδή γλυκάνισσο.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι μαλακό
1/2 κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (κίτρινο πακέτο)
30 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 φλυτζανάκια του καφέ σουσάμι καστανό
1 φλυτζανάκι του καφέ σουσάμι μαύρο
10 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισσο
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
νερό χλιαρό όσο πάρει

Οδηγίες:

Συγγραφέας - Δημιουργός

Αφράτα σταφιδόψωμα

Υλικά
400 γραμ αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 ολόκληρο αυγό και 1 ασπράδι αυγού
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας βούτυρο μαλακωμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200ml γάλα
σταφίδες ξανθές κατά βούληση η ποσότητα

Συγγραφέας - Δημιουργός